понедељак, 21. јун 2010.

TARA PLANINA

   



RADE BELI BAJINA BASTA
http://fotoblogbajinabasta.blogspot.com/
http://www.facebook.com/bajinabasta
http://radebeli2003.blog.rs/blog/rade...

Калуђерске Баре су засеок, средиште на планини Тари. Као једно од насељенијих области на планини Калуђерске Баре представљају туристички центар планине Таре.Калуђерске баре су удаљене од Бајине Баште 16 километара. То је југисточни део Таре као и најпознатији туристички центар . На кречњачкој подлози расту прелепе шуме црног, белог бора, јеле, смрче... Калуђерске баре су у туристичком смислу можда најлепши део Таре и налазе на надморској висини од 1059 m. Постоје уређене пешачке стазе као и стазе за скијање и санкање.
Почетак организованијег бављења туризмом на Тари управо је и везан за ову локацију. Први је то почео игуман манастира Раче Захарије Милекић који је подигао прве смештајне капацитет на Тари звани Станови у периоду између два светска рата. Имали су 60 лежајева у три објекта (зидана вила на спрат, планинска кућа и стара кућа), а до њих се долазило возом до железничке станице у Кремнима, а по госте који су се најавили људи из манастирског летовалишта су долазили са коњском запрегом по њих. Овај пут је трајао и до 2 х. Поред овога 1935.год. подигнуто је опоравилиште са 16 соба које је касније претворено у хотел '' Тара ''.
Данас се на Калуђерским барама налазе савремени хотели Оморика, Бели бор и Јавор а поред њих налазе се лепо уређени приватни капацитети са собама различитих категорија.
http://sr.wikipedia.org/sr/
Category: Travel & Events

Нема коментара:

Постави коментар