четвртак, 27. јануар 2011.

Kucica na steni brend Bajine Baste i Milija Mandic GLJIVA

U planu obnova nesvakidašnje turističke atrakcije, Milija Mandić ne odustaje od “Kućice na steni”

BAJINA BAŠTA - Veliki zaljubljenik u Drinu, Milija Mandić, poznatiji po nadimku Gljiva, pet puta je gradio, popravljao oštećenu, pa vraćao staru ili podizao novu “kućicu na steni”. Spreman je, veli, da to učini i šesti put, s obzirom da je jedan od najoriginalnijih kutaka i autentičnih simbola Bajine Bašte - u decembru prošle godine - nestao u talasima pomahnitale Drine. Davne 1968, uz pomoć nekolicine drugara, takođe zaljubljenika u reku, na velikoj steni, na sredini vode, preko puta kafane “Dve lipe”, podigao sam skromnu drvenu kućicu, u kojoj su mnogobrojni ovdašnji đaci i studenti provodili veliki deo letnjeg raspusta. Generacije devojaka i mladića, upravo ovde, načinile su prve plivačke, ronilačke i kajakaške “korake”, da bi kasnije postizali vrhunske sportske rezultate. Jer, baš u ovoj kućici, sazrela je ideja za osnivanje Kajakaškog kluba “Drina”, čiji su članovi, za tri decenije postojanja, svom gradu doneli bezbroj pobeda i medalja sa takmičenja širom bivše Jugoslavije, pa i Evrope. Sa istog mesta, potekla je inicijativa za osnivanje istoimenog Ronilačkog kluba, iz kojeg je kasnije formirana Okružna jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom, sa sedištem u Bajinoj Bašti - ponosno nabraja Mandić.Na žalost, nepredvidiva i neukrotiva Drina, prvog dana decembra prošle godine, posle obilnih padavina, povećala se za šest i po metara vertikalno. Sa protokom vode od 4.000 kubnih metara u sekundi, u ranim popodnevnim satima, “valjala” je ogromno drvo koje je - direktnim udarom - skinulo kućicu sa postolja na steni. Potvrđujući zlu ćud, Drina je kućicu, potom, “nosila” čak 15 kilometara, do najveće krivine, te je, udarom u drveće - razbila!

 

Molba za pomoc za ponovnu izgradlju kucice na steni

 Molba za pomoc za ponovnu izgradnju kucice


Postovani,
vec cetri decenije ''Kucica na steni'' predstavlja jedan od najoriginalnijih i najsimpaticnijih kutaka i autenticnih simbola naseg grada.Davne 1968 godine uz pomoc nekolicine mojih drugara,zaljubljenika u reku  , na velikoj steni na sredini Drine  - preko puta kafane ''Dve Lipe'' , podigao sam skromnu drvenu kucicu , u kojoj su mnogobrojni Bajinobastanski djaci i studenti provodili veliki deo svog letnjeg raspusta.Od tada , pa do danas, generacije devojaka i mladica nacinili su svoje prve plivacke, ronilacke i kajakaske zaveslaje , da bi kasnije , mnogi medju njima , postizali vrhunske sportske rezultate.
             Jer bas u ovoj kucici sazrela je ideja za osnivanje KK ''Drina'' , ciji su kajakasi za 30 godina postojanja nasem gradu doneli bezbroj pobeda i medalja za raznih takmicenja sirom bivse Jugoslavije , ali  Evrope.Takodje sa istog mesta potekla je inicijativa da osnujem ronilacki klub ''Drina'' , iz koga je formirana i Okruzna jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom , sa sedistem u Bajinoj Basti. 
          Nazalost , nepredvidiva i neukrotiva Drina ,ume cesto da svojom divljom prirodom da vrlo neprijatno iznenadi,pa se desavalo da su veliki vodostaji vise puta plavili ,rusili i odnosili kucicu ,ali sam je ja uvek ""o svom ruvu i kruvu"" popravljao ostecenu ,vracao staru ili podizao novu kucicu.Naravno bilo je i vreme kada je materijalni polozaj naseg drustva ,pa i moj licni,bio daleko iznad danasnjeg.
          Medjutim, 01.12.2010.god.posle obilnih padavina kise i snega, Drina se povecala na 6,5 mvertikalno,sa protokom vode 4000 m3 u sekundi.U ranim popodnevnim casovima Drina je nosila ogromno drvo koje je svojim udarom u kucicu skinulo istu sa svog postolja na steni.Reka je 15 km  nosila kucicu do najvece krivine na Drini , gde se udarom u drvece cela razbila.
         Znajuci da danas nikome ne pritice previse ,teska srca po prvi put za 41 godinu postojanje ove sportsko rekreativne i turisticke atrakcije ,prinudjen sam da Vam se obratim sa molbom za dodelu novcanih sredstava za izgradnju nove kucice na steni,
        Uslucaju da dobijem sredstva za nabavku gradje i materijala ,obavezao bih se da po sesti put izgradim kucicu na steni ,koja ce mnogo lepse i atraktivnije izgledati na radost Bajinobastana i mnogobrojnih turista i ljubitelja prirode.

              U nadi da cete uspeti odvpjiti deo sredstava S postovanjem 
Milija Mandic Gljiva 
031/864 295
+381 63 668 907
+381 65 864 2955

Dinarski racun  57-001-0072190/2
Devizni racun   57-304-0068664/1

Banca Intesa

Нема коментара:

Постави коментар