петак, 06. мај 2011.

Planina Tara, Srbija Mountain Tara, Mitrovac, Serbia

 

Митровац на Тари је насељено место, удаљено 26 km од Бајине Баште, најпознатије по великом дечијем одмаралишту.

Надморска висина је 1082 метра. Број становника је десетак, али захваљујући пре свега дечијем одмаралишту, шумској секцији, многобројним туристима број оних који бораве на Митровцу се увек мери стотинама.Поштански број је 31251. Позивни број за Митровац је 031.

Митровац је благо заталасан пропланак величине око 150 хектара, окружен столетном шумом у којој доминира смрча, јела и буква.

Митровац је до 1956. био скоро ненасељено место када га је група природњака из Академије наука изабрала за будуће дечије летовалиште због стабилне климе, чистог ваздуха, великог броја сунчаних сати и нарочито „руже ветрова“. Наиме на Митровцу стално пирка поветарац доносећи чист ваздух и околног националног парка Тара – 22.000 хектара углавном зимзелене шуме. Ипак треба имати у виду да је Тара за разлику од Златибора „влажна“ планина.

Иако мали по димензијама и броју становника Митровац има све карактеристике туристичког места: асфалтни пут, који се зими чисти, те остаје проходан, пошта, амбуланта, ресторани, смештај у малом хотелу или приватном смештају, продавница прехрамбених производа и дискотека.

Постоје и спортски садржаји као што су фудбалски стадион, базен, кошаркашки, рукометни терени, ски лифт за почетике скијаше, риболов на оближњим језерима (пастрмка, младица...), лов на високу дивљач (медвед, дивља свиња, срндаћ...)

У непосредној близини Митровца се налази Природни резерват највише категорије Црвени поток или „Тепих ливада“.

Митровац на Тари

У близини Митровца су језера:

Видиковци:

 

 

Нема коментара:

Постави коментар