четвртак, 7. јун 2012.

Zeleni okrugli sto 2012 u Nacionalnom parku Tara



Federacija gradova i opština jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine (SEEFED), čije je sedište u Briselu, i njen lokalni organizacioni partner "Balkans Environment", uz podršku Ministarstava zaštite životne sredine zemalja Zapadnog Balkana organizovali su drugu međunarodnu konferenciju „Zeleni okrugli sto 2012" koja se održala od 25-27. maja 2012. Godine u Nacionalnom parku „Tara" u Republici Srbiji.
Federacija gradova i opština jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine (SEEFED) osnovana je na inicijativu gradova Zapadnog Balkana i njihovih institucija u cilju povezivanja ljudi, razmene ideja i iskustva kao i kreiranja jedinstvene međunarodne platforme radi razmene znanja, veština i projekata. Cilj je unapređenje regionalne saradnje i razvoj strategije za zaštitu životne sredine na teritoriji Balkana I Evrope.
Konferenciji su prisustvovali, predstavnici Ministarstava zemalja regiona , eminentni stručnjaci iz oblasti očuvanja životne sredine kao i predstavnici institucija i nevladinih organizacija iz EU, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije.
U okviru prvog dana govorili su ministri zemalja jugoistočne Evrope koje su članice SEEFED-a:
Ministar Lejla Rešić iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Republike Srpska i Bosne i Hercegovine,
Zamenik ministra Hrvoje Dokoza iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske,
Zamenik ministra Siniša Stanković iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore,
Zamenik ministra Ivica Radović iz Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije,
Zoran Milinković, predsednik SEEFED
Ana Milošević Tassone, direktor SEEFED kao i
zamenik sefa delegacije EU u Srbiji gospodin Adriano Martens
Kave su mogućnosti SEEFED-a kao organizacije i koji je sledeći korak koji gradovi I opštine ovih regiona treba da učineda bi dobili sredstva iz fondova Evropske unije
Ovo bila prilika da predstavnici lokalnih samouprava i svi učesnici ove konferencije, dođu do saznanja kako da pristupe fondovima EU i dobiju sredstva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine.
Izložena su i iskustva lokalnih samouprava koja su već realizovala odredjene projekte iz fondova EU a posebno iskustva Regionalne sanitarne deponije Duboko iz Užica, kao i Titan cementare iz Kosjerića.
U nastavku trodnevne konferencije u okviru radnih grupa obradjivale su se teme o
-Prekograničnoj saradni po pitanjima Izgradnji kapaciteta za razvoj projekata,
- izgradnji infrastruktura i zaštiti životne sredine a koje se odnose pre svega na pružanje komunalnih usluga u rukovođenju otpadom i vodama
-Kao i teme koje se odnose na prirodu i biodiverzitet.
Zajednički imenitelj svih diskusija je da postoji realna potreba objedinjenog delovanja svih subjekata, počev od pojedinaca, opštinskih organa i zaključno sa najvišim državnim organima kako u okviru jedne države tako i u celom regionu jugoistočnog Balkana, radi stvaranja zajedničke osnove a sve u cilju zaštitite čovekove okoline.
Ovakve konferencije imaju veliki značaj za sve zemlje regiona a pre svega u medjusobnoj razmeni znanja i iskustava ,kao i u sagledavanju realnih potreba i mogućnosti pružanja pomoći Ministarstava lokalnim samoupravama u pripremi i realizaciji njihovih i medjudržavnih projekata.
SEEFED se već uveliko priprema za naredni period, potvrdila je i generalni diretor SEEFED-a Ana Milosevic Tassone najavljujući nove inicijative za lokalne samuoprave već od septembra meseca 2012 godine.
Na kraju, posle trodnevne konferencije, koja je okupila oko 120 učesnika iz 6 zemalja ovog dela Evrope, doneti su zaključci koji su ohrabrujući, jer je vidljivo da u nacionalnim politikama zemalja regiona postoji snažna volja da se prihvate evropske tendencije ekoloških programa i zaštite čovekove okoline.
Razmenjena su mišljenja i iskustva kao i načini i mogućnosti dobijanja sredstava evropskih fondova.
Takodje, su podržane inicijative koje doprinose regionalnom jačanju veza , izradi programa prekogranične saradnje i kretanja otpada u regionu a posebno tretman opasnog otpada.
SEEFED je postavio zadatak da u narednom periodu bude koordinator izmedju lokalnih samouprava iz regiona sa EU i potencijalnim investitorima i da bude medijator u medjuregionalnoj i medjudržavnoj saradnji, kao i da obuči lokalne timove kako da pripreme administraciju i lokalne resurse da koriste sredstva fondova i uspešno rešavaju krupne infrastrukturnre projekte u komunalnoj infrastrukturi.
I u narednom periodu SEEFED će nastaviti da pruža podršku na lobiranju i dobrom pozicioniranju projekata koje izrade lokalni i nacionalni timovi kako bi novac transparentno i uspešno dolazio u lokalnu sredinu i koristio gradjanima.

Нема коментара:

Постави коментар