уторак, 18. септембар 2012.

Онима који одлучују, а тиче се свих нас...


   
Протеклих недеља природа је решила да нам упути сурову опомену и демонстрира необуздану снаги својих сила кроз пожар који је захватио пространства Таре. Са кнедлом у грлу и сузама у очима, што због туге, што због дима који се осећао чак и у Бајиној Башти, свакодневно смо пратили медијске извештаје, ишчекујући вест да је стихија савладана. На жалост, та коначна – повољна информација се одлагала из дана у дан, а ватра гладно гутала стотине и хиљаде хектара шуме и свег живота коме је она била дом.


Да ли се могло реаговати брже? – Вероватно јесте.
Да ли се могло реаговати интензивније? – Сигурно јесте!
Да нам је еколошка свест на вишем нивоу, од првог дана би се јављале хиљаде добровољаца да се боре против пожара, уместо пар стотина. Но, то није предмет овог писма...
Једна мудра изрека нашег народа каже: „Над просутим се млеком не плаче.“ - Ипак, у овако екстремним ситуацијама ни народна мудрост није нека утеха. Оваква катастрофа боли и треба пролити сузу за свако дрво, сваку веверицу, птицу, звер, за сваког зрикавца који нам неће свирати идућег лета. Ми, извиђачи БАЈИНЕ БАШТА као и сви љубитељи природе, а нарочито наше лепотице Таре, добро знамо како нас ти зрикавци успављују на нашим летњим камповима у шаторима.За нас би било превише болно да гледамо вољену планину лица ишараног ожиљцима од ватре и зато упућујемо велику молбу:
ДОЗВОЛИТЕ ДА ПОМОГНЕМО!!
Учините напор, послушајте нашу иницијативу и покрените акцију пошумљавања пожаром уништених предела, чим се за то стекну услови. Искористите нашу младост и ентузијазам, а ми ћемо повести школске другове, екологе,спортисте .... ... родитеље и све оне који искрено воле нашу планину.
Знамо да су „економска криза“ и „недостатак средстава“ чести одговори на наше молбе, али овај пут не сме бити тако! Ово што молимо тиче се свих нас и свих генерација које долазе. Наша је обавеза да помогнемо Тари да што пре зацели ране. Тај процес ће трајати дуго – деценијама чак и баш зато је битно да се почне што пре.
У том духу, Одред извиђача „Бајина Башта“ симболично донира прву садницу и ставља вам на располагање педесет срца и педесет пари руку које ће у првим редовима кренути у пошумљавање.
Уништена површина је огромна, а ми малобројни, па обећавамо да ћемо се максимално ангажовати и на популаризацији идеје и анимирању извиђача Србије који су изразили спремност да се придруже пошумљавању, када једном крене.
Још једном молимо: покрените акцију, учините то за себе, за нас, а пре свега за генерације које долазе.

У Бајиној Башти, Одред извиђача „Бајина Башта“
18.09.2012 Тамара Крстић

Нема коментара:

Постави коментар