четвртак, 1. септембар 2011.

Koštunica: Jedinstvo ili pad

Predsednik DSS Vojislav Koštunica o uslovima Evrope, odnosu sa naprednjacima i izborima: Briselu reći - dosta uslovljavanja. Nije šteta ako ne dobijemo status
 Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
AKO Srbija ne uspostavi nacionalno jedinstvo da odbaci zahtev da svojom teritorijom plaća ulazak u EU, to će onda biti težak istorijski pad kakav do sada nismo imali.
Ovo je, za ”Novosti”, izjavio lider DSS Vojislav Koštunica, koji tvrdi da nije u interesu Srbije da dobije status kandidata ukoliko EU ne prihvata da je Kosovo sastavni deo Srbije.
* Verujete li da je država posle uslova Angele Merkel da Srbija ukine ”paralelne institucije” na KiM povukla crvenu liniju i da je to neprihvatljivo i po cenu da ne dobijemo kandidaturu?
- Pošto Brisel vodi politiku stvaranja nezavisne države Kosovo, ne može biti šteta, čak ni sa čisto ekonomskog stanovišta, to što Srbija ne bi dobila kandidaturu. U mnogo čemu bi to moglo da se ispostavi kao korist za našu zemlju. Ali, veliko je pitanje da li sadašnja vlast može da odbije više bilo koji zahtev i ucenu oko kandidature i da kaže EU: Bilo je dosta, i previše!
* Šta bi bio najrazumniji potez države?
- Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je vlast pitanje kandidature postavila kao pitanje koje je maltene važnije i od samog života, a evropske integracije uzdigla na nivo dogme. Zapad je to razumeo na način da može Srbiji beskonačno da postavlja uslove. Razumna bi bila ona politika koja bi pitanje kandidature stavila na svoje pravo i prirodno mesto.
* Preti li opasnost da ostanemo i bez Kosova i bez EU?
- Srbija ne može ostati bez Kosova. Tačnije rečeno, mogla bi ostati bez Kosova jedino ako ga se sama odrekne. Na nama je da odaberemo da li ćemo da se držimo Ustava i da Kosovo smatramo delom naše teritorije ili ćemo se pod pretnjom, trgovinom ili ucenama odreći Kosova. Zašto nam toliko prete i pritiskaju nas ako smo tobože već izgubili Kosovo?
* Šta bi Srbiju snašlo ukoliko bi joj usled odbacivanja uslova Evropa trajno zalupila vrata?
- Ako se vrata EU zatvore zato što poštujemo i branimo temeljna načela važećeg međunarodnog pravnog poretka, onda se može zaključiti da EU nije ozbiljno ni nameravala da primi Srbiju u svoje redove. U svakom slučaju, to bi bila odluka zapadnih sila, a pred Srbijom bi se otvorila mogućnost da se posveti sebi i svom razvoju sarađujući sa drugim zemljama na ravnopravnim osnovama.
* Odnos stranaka prema EU presudno je uticao na formiranje aktuelne vlade. Koja će tema za DSS biti presudna za naredne izbore?
- Zbog odnosa prema EU, pala je prošla vlada, jer je DS odbio naš zahtev da se sa EU razjasni i raspravi da samo celovita Srbija može učestvovati u integracijama. Mogli smo tada pitanje evropskih integracija staviti na mesto koje zaslužuje, polazeći od toga da bi to pitanje došlo na dnevni red za desetak godina. Sve snage je trebalo da usredsredimo na zaštitu naših nacionalnih interesa. U tom slučaju bi nas i EU više uvažavala. Sada, kada je pitanje EU veštački nametnuto, Srbija treba da pronađe pravi odgovor. Na izborima narod mora da se opredeli i kaže da li hoće da nastavi putem idolopokloničkog odnosa prema EU i ispunjavanja neprestanih ucena ili je došlo vreme da se Srbija okrene sebi i svom razvoju.
* Koliko je moguće vaše postizborno savezništvo sa SNS?
- Srbija se nalazi pred velikim izazovima i obaveza svih političkih partija je da u ovom vremenu do izbora odgovorno i pošteno saopšte građanima koji je najbolji put kojim Srbija treba da ide. DSS nikoga i nijednu političku partiju neće unapred ocenjivati, nego ćemo veoma pažljivo i strpljivo saslušati argumente koji se budu iznosili.
* Vidite li sada minimum zajedničkih interesa i ciljeva sa naprednjacima?
- SNS će sigurno u potpunosti izložiti svoju politiku i saopštiti svoje stavove o EU, Kosovu, privredi i ostalim važnim temama. Razmenićemo pred građanima svoja viđenja i utvrdiće se ko kakvu politiku zaista zastupa.
* Znači li to da ne odbacujete unapred ni saradnju sa DS?
- Politika DS i DSS se još 2008. pokazala kao suštinski različita. Tada je DS tvrdio da su EU i Kosovo dva odvojena procesa i da je moguća politika i EU i Kosovo. Ogromna šteta je tada načinjena i vreme se ne može vratiti unazad.

REDOVNI KONTAKTI
* Planirate li da nastavite redovne sastanke sa Nikolićem?
- Između dve stranke postoji redovna i normalna komunikacija.

Нема коментара:

Постави коментар